1. Anasayfa
  2. Tarih

Tarihteki En Önemli Buluşlar Nelerdir?

Tarihteki En Önemli Buluşlar Nelerdir?
0

Sizin için tarihteki en önemli icatları listeledik!

Tekerleğin İcadı

tekerleğin icadı
tekerlek icadı
tekerleğin icadı ne zaman
tekerleğin bulunuşu
John O’Neill, (User:Jjron), CC0, via Wikimedia Commons

MÖ 3500’de tekerleğin icadından önce, insanlar karada ne kadar eşya taşıyabilecekleri ve ne kadar uzağa taşıyabilecekleri konusunda ciddi şekilde sınırlıydılar. Tekerlekli arabalar uzun mesafeler kat eden insanların yükünü hafifleterek tarım ve ticareti kolaylaştırdı.

Çivinin İcadı

Çivinin icadı
W.J.Pilsak, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Çiviler olmadan medeniyet kesinlikle çökerdi. Bu önemli buluş, 2.000 yıldan daha eskiye, Antik Roma dönemine kadar uzanıyor ve ancak insanlar metali dökme ve şekillendirme yeteneğini geliştirdikten sonra mümkün oldu.

Pusulanın İcadı

pusulanın icadı
pusulanın icadının etkileri
pusulanın icadı hakkında bilgi
pusulanın icadı kısaca
pusulanın icat edilmesi
pusula hangi ülkede icat edilmiştir
Virginia State Parks staff, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Eski denizciler yıldızlara göre hareket ettiler, ancak bu yöntem gündüzleri veya bulutlu gecelerde işe yaramadı ve bu nedenle karadan uzağa yolculuk yapmak güvensizdi.

Çinliler ilk pusulayı 9. ve 11. yüzyıllar arasında icat ettiler. Kısa bir süre sonra denizcilik yoluyla Avrupalılara ve Araplara geçti. Pusula, denizcilerin karadan uzakta güvenli bir şekilde gezinmesini sağlayarak deniz ticaretini artırdı ve Keşif Çağı’na katkıda bulundu.

Matbaanın İcadı

matbaanın icadı
matbaa icadı
matbaanın icadının sonuçları
matbaa ne zaman icat edildi
matbaanın icadı ve önemi
matbaa kaç yılında icat edildi
modern matbaayı icat eden kişi
matbaanin icadi
matbaanın icadının sonuçları nelerdir
Mbrickn, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Alman Johannes Gutenberg matbaayı 1440 civarında icat etti. Matbaalar, kitapların kopyalanma hızını katlanarak artırdı ve böylece tarihte ilk kez bilginin hızlı ve yaygın bir şekilde yayılmasını sağladı. 1500 yılına kadar Batı Avrupa’da yirmi milyon cilt basılmıştı.

İçten Yanmalı Motorun İcadı

İçten Yanmalı Motorun İcadı
Mj-bird, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Bu motorlarda bir yakıtın yanması, genişledikçe pistona, onu hareket ettiren, kuvvet uygulayan bir gaz açığa çıkarır. Böylece içten yanmalı motorlar kimyasal enerjiyi mekanik işe dönüştürür. Birçok bilim adamının onlarca yıllık mühendisliği, 19. yüzyılın ikinci yarısında modern şeklini alan içten yanmalı motorun tasarımına girdi. Motor, Sanayi Çağı’nı başlattı ve modern arabalar ve uçaklar da dahil olmak üzere çeşitli makinelerin icat edilmesini sağladı

Telefonun İcadı

telefonun icadı
telefon ne zaman icat edildi
telefon kaç yılında icat edildi
telefon icadı
telefonu icat eden kişi
telefonu icat eden
telefonu icat eden adam
University of Texas at Arlington Photograph Collection, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

Birkaç mucit elektronik ses iletimi konusunda öncü çalışmalar yapmış olsa da (çoğu daha sonra telefon kullanımı patladığında fikri mülkiyet davaları açmıştır), Alexander Graham Bell 1876’da elektrikli telefon için patent alan ilk kişi oldu. Telefonun icadı küresel ticaret ve iletişimde devrim yarattı.

Ampulün İcadı

ampulün icadı
ampulü icat eden bilim adamı
ampul kaç yılında icat edildi
ampulü icat eden
ampul icadi
Ch Maheswara Raju, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Sahip olduğunuz tek şey doğal ışık olduğunda, üretkenlik gündüz saatleriyle sınırlıdır. Ampuller geceleri aktif olmamızı sağlayarak dünyayı değiştirdi.

1800’ler boyunca akkor lambaların icat edilmesinde iki düzine insan etkili oldu. Thomas Edison, 1879’da bir jeneratör ve kablolamanın yanı sıra bir karbon filamanlı ampul de dahil olmak üzere tamamen işlevsel bir aydınlatma sistemi yarattığı için birincil mucit olarak kabul ediliyor.

Penisilinin Keşfi

penisilin
Penisilinin Keşfi
https://ihm.nlm.nih.gov/images/A20824, Public domain, via Wikimedia Commons

1928’de İskoç bilim adamı Alexander Fleming, laboratuvarında kapağı açık olan bakteri dolu bir Petri kabı fark etti. Numune bir küfle kirlenmişti ve küfün olduğu her yerde bakteri ölmüştü. Bu antibiyotik küfün Penicillium mantarı olduğu ortaya çıktı ve sonraki yirmi yılda kimyagerler onu saflaştırdı ve insanlara zarar vermeden çok sayıda bakteriyel enfeksiyonla savaşan Penisilin ilacını geliştirdiler. Penisilin 1944’te seri üretiliyor ve reklamı yapılıyordu. Kaldırım kenarındaki bir posta kutusuna yapıştırılan bu poster, 2. Dünya Savaşı askerlerine kendilerini zührevi hastalıklardan kurtarmak için ilacı almalarını tavsiye ediyordu.

Doğum Kontrol Yöntemleri

doğum kontrol hapı
Hlaw0917, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Doğum kontrol hapları, prezervatifler ve diğer doğum kontrol yöntemleri, gelişmiş dünyada kadın ve erkeklerin üremeden cinsel ilişki yaşamalarına izin vererek cinsel bir devrimi ateşlemekle kalmadı, aynı zamanda kadın başına düşen ortalama çocuk sayısını önemli ölçüde azalttı. Beslenecek daha az ağızla, modern aileler daha yüksek yaşam standartlarına ulaştı ve her çocuk için daha iyisini sağlayabildi. Bu arada, küresel ölçekte, doğum kontrol yöntemleri insan nüfusunun kademeli olarak dengelenmesine yardımcı oluyor.

İnternetin İcadı

internetin icadı
internetin icadi
internetin icadı kısaca
internetin icadının önemi
internetin icadı kısaca özeti
internetin icadı ile ilgili bilgiler
internet icadı hakkında bilgi

Gerçekten tanıtmaya gerek yok. İnternet olarak bilinen küresel birbirine bağlı bilgisayar ağları sistemi, dünya çapında milyarlarca insan tarafından kullanılıyor. Sayısız insan internetin geliştirilmesine yardımcı oldu, ancak icadıyla en çok tanınan kişi bilgisayar bilimcisi Lawrence Roberts‘tır. 1960’larda, ABD Savunma Bakanlığı ARPA (İleri Araştırma Projeleri Ajansı) için çalışan bir bilgisayar bilim ekibi, kurumdaki bilgisayarları birbirine bağlamak için ARPANET adlı bir iletişim ağı kurdu. Ekibin bir üyesi olan Roberts’ın diğer bilgisayar bilimcilerinin önceki çalışmalarına dayanarak geliştirdiği, “paket anahtarlama” adı verilen bir veri aktarım yöntemi kullandı. ARPANET, internetin atasıydı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir