1. Anasayfa
  2. Tarih

Tarihin En Kanlı Savaşları!

Tarihin En Kanlı Savaşları!
Tarihin en kanlı savaşları en kanlı savaşlar tarihteki en kanlı savaşlar dünyanin en kanlı savaşları en kanlı meydan savaşları
0

Kiev Muharebesi

kiev muharebesi
kiev muharebesi 1941
kiev savaşı

İlk Kiev Muharebesi, Barbarossa Harekatı‘nın erken bir eylemi, Kızıl Ordu’nun yaklaşık yarım milyon askerinin Nazi Ordu Grup Merkezi ve Güney Ordu Grubu tarafından kuşatılmasıyla savaş tarihindeki en büyük kuşatmayla sonuçlandı.

Sovyetler öylece teslim olmadı ve kuşatılmış Kızıl Ordu’nun toplar, tanklar ve uçaklarla bombalandığı vahşi çatışmalar başladı. Öldürülen veya yaralanan birliklere ek olarak, Sovyetler, Nazi kuşatmasında 600.000 kişiyi kaybetti.

Verdun Muharebesi

Verdun Muharebesi
Verdun Muharebesi (1916)
verdun savaşı
Collection DocAnciens/docpix.fr, Public domain, via Wikimedia Commons

Alman ve Fransız orduları, Fransa’nın kuzeydoğusundaki Verdun kasabası ve özellikle onu çevreleyen tepeler üzerinde 303 gün boyunca şiddetli bir şekilde savaştı. İlk Alman saldırısı başarılı oldu ve Fransızları savunma pozisyonlarına geri itti. Bununla birlikte, savaş daha sonra ordular arasında hangisinin en fazla takviye sağlayabileceği konusunda bir yarışa dönüştü. Ordular çıkmaza girdiğinden ve ardından Somme Muharebesi‘nde savaşan orduları desteklemek için birliklerini kaybettiğinden, Alman hedeflerine doğru çok az ilerleme kaydedildi. Aralık ayına gelindiğinde, Fransızlar ve Almanlar Şubat’ta başladıkları noktaya geldiler ve neredeyse bir milyon adam öldü.

Somme Muharebesi

somme muharebesi
somme meydan muharebesi
somme çarpışması
somme savaşı
somme savaşı kimler
John Warwick Brooke, Public domain, via Wikimedia Commons

1916 yazında ve sonbaharında Somme‘de 3 milyondan fazla adam savaştı. Bunlardan bir milyonu öldürüldü veya yaralandı. Bir haftadan fazla bir süre boyunca Müttefik topçuları Alman hatlarını çamura buladı. Generaller, böylesine muazzam bir barajın Alman savaş makinesini felç ettiğinden o kadar emindi ki, Alman siperlerini almak için kayıtsızca askerlerini yaya olarak tarafsız bölgeye gönderdiler. Ancak Almanlar yok edilmemişti, sığınaklarında ateşin durmasını beklemişler ve ardından savunmalarına devam etmişlerdi. Savaşın ilk gününde 60.000 Müttefik askeri, Alman makineli tüfek ateşiyle biçildi. Savaş beş ay daha devam etti ve sonunda Almanlar büyük kayıplar verdi ve savaş bir çıkmazla sonuçlandı. Taraflardan hiçbiri böylesine korkunç bir can kaybından kalıcı bir fayda sağlamadı.

Ichi-Go Harekatı

Ichi-Go Harekatı
Ichi-Go Harekâtı
ichigo harekatı
Japan military reporter, Public domain, via Wikimedia Commons

Ichi-Go, 1944’te Japonya İmparatorluğu ile Çin Cumhuriyeti arasında yapılan 3 savaşlık bir seriydi. Savaşlar, Orta Henan savaşı, Chengheng savaşı ve Guilin-Liuzhou savaşıydı. Japonya’nın operasyondaki hedefleri, Fransız Çinhindi’ne (daha sonra Vietnam) bir kara yolu açmak ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya’ya bombalı saldırılar düzenlediği Güneydoğu Çin’deki hava üslerini ele geçirmekti.

Sekiz aylık yoğun çatışmalarda Japonya genel olarak başarılı oldu, ancak 100.000 Japon ve 700.000 Çinlinin yanı sıra yarım milyon Çinli sivilin öldürülmesi pahasına. ABD hava üslerini iç bölgelere kaydırdığı ve Japonya bombalanmasını yoğunlaştırdığı için, savaşları kazanmanın Japonya için çok az faydası oldu.

Stalingrad Muharebesi

stalingrad muharebesi
stalingrad muharebesi kaç gün
stalingrad savaşı
Bundesarchiv, Bild 183-P0613-308 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en, via Wikimedia Commons

Almanların Stalingrad’a saldırısı, şehrin büyük bir kısmını enkaza çeviren ve birçok sivili öldüren yoğun hava bombardımanıyla başladı. Ancak Alman ilerlemesi yavaştı ve evden eve çatışmalara indirgendiler. Kasım ortasına kadar Almanlar, Sovyetleri dar bir koridora geri itti. Kolay bir zafer bekleyen Alman general Friederich Paulus, kanatlarına yeterince dikkat etmedi ve bir Sovyet karşı saldırısı Alman ordusunu kuşatmayı başardı. Hitler, ordusunun kaçmaya çalışmasına izin vermeyi reddetti. Ağır çatışmalar iki ay daha devam etti, ancak bu Naziler için kayıp bir davaydı ve yiyecekleri bittikten sonra Kızıl Ordu’ya teslim olmak zorunda kaldılar.

Berlin Muharebesi

berlin muharebesi
berlin savaşı
sscb berlin işgali
2.dünya savaşı berlin işgali
Bundesarchiv, Bild 183-J31398 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en, via Wikimedia Commons

Berlin Muharebesi, 2. Dünya Savaşı‘nın Avrupa’daki son büyük saldırısıydı. Daha önceki başarılı ilerlemelerin ardından, Sovyet ordusu Şubat 1945’te Berlin’in dışında durdu. Bu, Almanların başkentlerini son savunmasını planlamasına izin verdi. Sovyet saldırısı 16 Nisan’da yeniden başladı ve Berlin’e doğudan ve güneyden saldırdı. Daha sonra kuzeyden Sovyetler Berlin’in merkezini bombalamaya başladı. Sokaktan sokağa 2 haftalık yoğun çatışmalar içinde Kızıl Ordu, Üçüncü Reich‘ın merkezini kontrol altına aldı

Brusilov Taarruzu

Brusilov Taarruzu
Brusilov Taaruzu
BilinmiyorUnknown author, Public domain, Wikimedia Commons’ta

Avusturya-Macaristan Ordusunu yok etmeye kararlı olan II. Nikolay, Aleksei Brusilov komutasındaki 1,7 milyon kişilik büyük bir saldırıyı onayladı. Saldırı, şu anda Batı Ukrayna’da olan bir bölgede gerçekleşti. Avusturyalılar gafil avlandı ve Ruslar geniş bir cephede ilerleyebildiler. 4 aylık savaşın ardından, Avusturyalılar bir milyondan fazla adam kaybetmişti ve fiilen Birinci Dünya Savaşı’nda bir güç olmaktan çıktılar.

Dinyeper Taarruzu

Dinyeper Taarruzu
Dinyeper Savaşı

Leningrad kuşatması devam ederken Joseph Stalin, Alman doğu cephesine karşı büyük bir saldırı başlatmaya karar verdi. Sovyetler, Avrupa’nın üçüncü en geniş nehri olan Dinyeper boyunca 1.400 kilometrelik bir cephe boyunca saldırdı. İyi savunulan 1,6 milyon kişilik bir Alman ordusuna karşı 2,6 milyon kişiyi önden saldırıya gönderdiler. Almanlar şiddetli bir şekilde karşı saldırıya geçti ve çatışma dört ay boyunca tam güçle devam etti. Saldırının sonunda, Almanlar daha batıya çekilmek zorunda kaldı ve hem Sovyet hem de Alman 2,4 milyon asker öldü veya yaralandı.

Leningrad Kuşatması

leningrad kuşatması
leningrad kuşatması kaç kişi öldü
2.dünya savaşı leningrad kuşatması
almanların leningrad kuşatması
RIA Novosti archive, image #62364 / Boris Kudoyarov / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, Wikimedia Commons’ta

Almanlar, 900 zorlu gün boyunca Leningrad’ı ablukaya aldı ve şehri mevzilerinden bombaladı. Sovyetler, öldürülen veya esir alınan 1 milyondan fazla asker kaybetti ve 2 milyon kişi daha yaralandı ve tahminen 600.000 sivil öldürüldü. Wehrmacht yarım milyon adam kaybetti ve üç yıkıcı Rus kışına katlandı. Şaşırtıcı bir şekilde, Kızıl Ordu 1943 kışında hala bir karşı saldırı başlatma kapasitesine sahipti. Bu, Alman iradesini kırdı ve Naziler, arkalarında yalnızca ölüm ve uzun, acı anılar bırakarak geri çekildiler.

Barbarossa Harekatı

barbarossa harekatı
barbarossa harekatı nedir
barbarossa harekatı kısaca
barbarossa harekatı askerleri
barbarossa harekatı ne zaman başladı

Haziran 1941’de Hitler, Stalin ile yaptığı saldırmazlık paktını bozdu ve 3,8 milyon adamla Sovyetler Birliği’ni işgal etti. Tarihin en büyük işgaliydi. Bu eyleme kadar, Nazi devleti durdurulamazdı, ancak Kızıl Ordu, Hitler’in tahmin ettiğinden çok daha sert ve çok daha disiplinliydi. Erken başarılarına rağmen, Almanlar Stalingrad, Leningrad ve Moskova’yı almayı başaramadı. Her iki tarafta da kayıplar ağırdı ve sonunda, küçük bir ülkenin nüfusuna eşdeğer kayıplar verdikten sonra, Almanlar geri çekildi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir