1. Anasayfa
  2. Tarih

Eski Mısırlılar Aslında Ne Yiyorlardı?

Eski Mısırlılar Aslında Ne Yiyorlardı?
0

Eski Mısır, MÖ 3100’den MÖ 332’ye kadar yaklaşık üç bin yıl boyunca Akdeniz’e egemen oldu. Nil Nehri’nin Firavunları, antik dünyanın en eski ve en güçlü imparatorluklarından birini kurdu. Mısırlılar, büyük siyasi güçlerinin yanı sıra diğer tüm eski uygarlıklardan daha erişilebilir olan, canlı ve farklı bir kültür inşa ettiler. Defin törenlerini ve dini törenlerini biliyoruz.

Peki bu insanlar ne yedi? Onlara piramitleri inşa etme, Nil’den yayılma ve dünyanın gördüğü en etkili imparatorluklardan birini kurma gücünü veren neydi? Cevaplar sizi şaşırtabilir.

Bal, Eski Mısır’da En Değerli Besinlerden Biriydi

Eski Mısır ve Bal
Keith Schengili-Roberts, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Eski insanlar için bal muhtemelen mucizevi bir şeydi. Her şeyi tatlandırabilir ve korunmadığında bile sonsuza kadar dayanır. Eski Mısırlılar balı kutsala yakın bir şey olarak görüyorlardı.

Bal ve onu yapan arılar. Eski Mısır’ın dini ve politik yaşamında büyük bir rol oynadı. Öyle ki Aşağı Mısır Krallığı kralının resmi simgesi arıydı.

Alt sınıfların bile bala erişimi vardı, bu eski Mısırlıların çok miktarda bal ürettikleri anlamına geliyor.

Bazı Eski Mısır İşçilerine Birayla Ödeme Yapıldı

Eski Mısır ve Bira , Antik Mısır ve Bira
Unknown authorUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Eski Mısırlılar için bira sadece sarhoş edici bir madde değildi, aynı zamanda bir beslenme kaynağı ve herkesin diyetinin önemli bir parçasıydı. Çocuklar bile içiyordu.

Biranın Mısır diyetindeki merkezi yerini gösteren bir şey varsa, o da işçilere yaptıkları iş için genellikle birayla ödeme yapılmasıdır. Bira bazlı ödeme kayıtları, Piramitlerin yalnızca köleleştirilmiş insanlar tarafından değil, bunun yerine ücretli emek tarafından inşa edildiğini artık bildiğimiz yollardan biridir.

Giza Yaylası’nda çalışan işçilere, çalışmalarının karşılığı olarak her gün bira verildi.

Eski Mısırlılar, Çeşitli Baharatlar Kullandılar

Eski Mısır Baharatları
Daderot, Public domain, via Wikimedia Commons

Zengin bir medeniyete yakışır şekilde Mısır, eski dünyanın sunabileceği en iyi şeylere erişime sahipti. O günlerde baharat lüks bir üründü. Mısırlılar kimyon, kişniş ve tarçın gibi baharatlardan çok yararlandılar. Her baharatın da tıbbi veya kültürel bir anlamı vardı.

Kişniş romantik aşkı temsil ediyordu ve afrodizyak olarak kabul ediliyordu. Kimyon bir sindirim yardımcısıydı ve bir sadakat işareti olarak kabul edilirdi. Tarçın ise koruyucu özellikleri nedeniyle mumyalama işleminde kullanıldı.

Eski Mısırlılar Hem Şarap Ürettiler Hem de İthal Ettiler

Eski Mısır ve şarap , Antik Mısır ve şarap üretimi
Charles Wilkinson, CC0, via Wikimedia Commons

Eski Mısır’da şarabın kökenini kanıtlayacak kesin kanıtlar olmasa da tarihçiler, şarabın Mısır Krallığı’na MÖ 3000’den önce ithal edildiğine ve ardından hızla önemli bir ürün haline geldiğine inanıyor.

Şarap yapmanın temel süreci keşfedildikten sonra, yeterli şeker veya nişasta ile herhangi bir meyveden şarap yapmaya başlamak basit bir meseleydi ve Mısırlılar şevkle şarap yapımına daldılar. Eski Mısır’ın şaraplara olan hayranlığı burada bitmedi. Nar, haşhaş tohumu ve keçiboynuzu ağacı fermente edilerek şarap yapımında kullanılırdı.

Antik Mısır’da Ekmek , Hayırseverliğin Sembolüydü

Eski Mısır ve Ekmek
Gary Todd from Xinzheng, China, CC0, via Wikimedia Commons

Bazı açılardan, Eski Mısır’ın ahlak anlayışı günümüz dinlerinin çoğuna benziyordu. İyi işler öbür dünyada ödüllendiriliyordu. Birçok zengin Mısırlı, genellikle fakirlere ekmek dağıtarak, hayırseverliklerini halka gösterdi.

Domuzlar Zenginler İçin Uygun Değildi

Eski Mısır ve Domuz
kallerna, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Eski Mısırlılar domuzları kirli sayıyorlardı. Fakat ilginç bir şekilde, daha fakir sınıflar için domuz yetiştirdiler. Yeni Krallık döneminde domuzlar oldukça yaygındı ve bazı yerel yetkililerin 1.500 kadar domuzu vardı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir