Birçok eski uygarlık arasında Eski Mısır özel bir yere sahiptir. Tarih uzmanları bu konuda epey bilgi sahibidir. Profesyonel bir tarihçi olmasanız veya okulda tarih dersi almamış olsanız bile, hem eski hem de modern Mısır’ın sembolü haline gelen piramitleri kesinlikle duymuşsunuzdur.
Eski Mısır uygarlığı bize coğrafya, matematik ve astronomi alanlarında çok faydalı bilgiler bıraktı. Ayrıca Eski Mısırlılar harika mühendislerdi. Piramitlerin inşasının ne kadar profesyonel uzmanlığa ihtiyaç duyacağını hayal edebiliyor musunuz?
Eski Mısır Tarihi, filmlerin gösterdiklerinden oldukça farklı. Örneğin, Tutankhamun ve Kleopatra 1300 yıl arayla yaşadılar ve bu nedenle hiç tanışmadılar. Tarih meraklısı olmasanız bile, bu büyük medeniyet hakkında öğrenilecek çok sayıda büyüleyici şey vardır.
Kleopatra Sadece Güzel Değildi

Kleopatra güzelliği ile tanınır ama zekası hakkında çok az konuşulur. Sadece dokuz dil konuşmakla kalmayıp, aynı zamanda matematik, astronomi, felsefe ve hitabet alanlarında da önemli bilgilere sahipti. Eski Mısır Tarihçileri, Kleopatra’yı bilim adamlarına hakkını veren ve çoğu zaman destek veren bir hükümdar olarak tanımladılar.
Firavunlar ve İşçi Hakları

Eski Mısırlılar, firavunlara tanrıymış gibi davranmış olabilirler ancak bu Firavunların işçi haklarıyla uğraşabilecekleri anlamına gelmiyordu. Mısırlı işçilerin daha iyi çalışma koşulları elde etmek için organize ettiği kayıtlı işçi grevi vakaları var.
Antibiyotik Olarak Küflü Ekmek Kullandılar

Küflü ekmek, erken antibiyotik formu olarak kullanıldı. Mısır Sanatı küratörü Bay Allen, yaralara küflü ekmek sürmeyi öneren bir Eski Mısır Papirüsü‘nden bahsetti. Bu, Antik Mısırlıların bakteriler hakkında hiçbir şey bilmemelerine rağmen enfeksiyonlarla savaşmanın bir yolunu çoktan keşfettikleri ve penisilinin işleyişinin ardındaki temel prensibi anladıkları anlamına gelir.
Zengin Antik Mısırlılar Kedilere Mücevher Taktılar

Eski Mısır kültüründe kedilerin çok özel olduğu bilinen bir gerçek ama varlıklı ailelerin kedilerine mücevherler taktığını ve her ailenin karşılayamayacağı yiyeceklerle beslediklerini biliyor muydunuz? Kediler büyülü yaratıklar olarak kabul edildiğinden, Eski Mısırlılar onları evcil hayvan olarak sahiplenen ve onlara iyi davranan insanlara iyi şans getirdiklerine inanıyorlardı. Antik Mısır‘da, evcil bir kedi ölürse, sahibi kaşlarını tıraş eder ve kaşları tekrar çıkana kadar kaybın yasını tutardı.
Piramitler Köleler Tarafından Yapılmadı

Kanıtlar, piramitlerin köleler tarafından değil, ücretli işçiler tarafından inşa edildiğini gösteriyor. Bir piramit inşaatçısının hayatı kesinlikle kolay değildi. Piramit işçilerinin iskeletleri genellikle artrit ve diğer rahatsızlıkların belirtilerini gösterir. Anıtların yakınında bulunan duvar yazıları, kendilerine sık sık “Menkaure Sarhoşları” veya “Khufu’nun Dostları” gibi komik isimler verdiklerini gösteriyor.
Kölelerin, piramitleri bir kırbaç zoruyla inşa ettikleri fikri ilk olarak MÖ 5. yüzyılda Yunan tarihçi Herodotus tarafından ortaya atıldı, ancak artık tarihçilerin çoğu bunu efsane olarak görüyor. Eski Mısırlılar köle tutmaya kesinlikle karşı değilken, görünüşe göre onları çoğunlukla tarla işçisi ve ev hizmetçisi olarak kullanmışlar.
Eski Mısır’da 2.000’den Fazla Tanrı ve Tanrıça Vardı

Çoğumuz İsis, Ra, Osiris, Anubis veya Horus gibi Eski Mısır Tanrılarını duymuşuzdur. Ama gerçek şu ki, Antik Mısır Tarihi‘nde 2.000’den fazla tanrı ve tanrıça vardı. Daha popüler olanlar, ülkenin her yerinde tapılan ulusal tanrılar haline geldi.
Eski Mısır’da Bira Düzenli Besin Kaynağıydı

Eski Mısır’da biranın menünün düzenli bir parçası olduğunu biliyor muydunuz? Kalori açısından zengin olduğu için, bira sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de harika bir besin kaynağı olarak görülüyordu. Birayı ödeme yöntemi olarak kullanmak da oldukça yaygındı. Örneğin Gize Platosundaki inşaat işçileri, çalışmalarının karşılığı olarak günde üç kez bira aldılar.
Birçok Şey İcat Ettiler
Hiyeroglif yazı, mürekkep, makyaj, diş macunu, pulluk, ileri tıp, kapı kilidi, takvim, polis kavramı ve bowlingin ortak noktası nedir? Hepsi Eski Mısırlılar tarafından icat edildi. Ve bunlar, Antik Mısır’da icat edilen şeylerin tam listesi bile değil.
Birçok Piramit İnşa Ettiler

Mısır’ı ziyaret eden her turist, Gize Piramitleri‘ni gezmeye gider. Bu üç devasa piramit, her ne kadar giderek daha ünlü olsa da, Mısır’ın övünebileceği tek piramitler değil. Aslında Mısır’da toplam 118 piramit var.
Kral Tutankhamun Çocuk Yaşta Tahta Çıktı

Kral Tutankhamun‘u bir yetişkin olarak hayal ediyorsanız, bu tam olarak doğru değil. Tutankamon, Nebkheperure adını seçerek tahta çıktığında sekiz ile dokuz yaşları arasındaydı. Saltanatı, ölünceye kadar yaklaşık dokuz yıl devam etti.