1. Anasayfa
  2. Sağlık

Diş Bakımı Hakkında Bilmediğiniz 10 Tuhaf Gerçek!

Diş Bakımı Hakkında Bilmediğiniz 10 Tuhaf Gerçek!
diş bakımı diş bakımı nasıl yapılır diş ve ağız bakımı diş bakımı bilgileri
0

Diş bakımıyla ilgili bu gerçekler, diş hekimliği, ağız bakımı ve insan ağzı hakkındaki düşüncelerinizi sonsuza kadar değiştirebilir.

Diş Minesi İnsan Vücudundaki En Sert Maddedir

Bu gerçeği bilmeseydiniz, muhtemelen uyluk kemiğiniz gibi bazı iç kemiklerin vücuttaki en sert kemik olduğunu düşünürdünüz. İskeletlerimiz, vücudumuzun geri kalanının üzerine inşa edildiği ana yapıdır, bu nedenle mümkün olduğu kadar güçlü olmaları gerektiği mantıklıdır. Ama burada zaferi diş minesi alıyor. Mohs Sertlik Ölçeğinde 5 olarak derecelendiriyorlar. Bu da onları çelik kadar sert yapıyor!

Diş Plağı, 300’den fazla bakteri türünden oluşur.

Ağızda 700’den fazla bakteri türü vardır. Bakterilerin ve mikroorganizmaların hepsinin bizim için kötü olmadığını kabul etmek önemlidir. Aslında sağlığımızın çoğu, sindirim sistemimizde iyi bakteri dengesine sahip olmamıza bağlıdır. Bununla birlikte, diş çürümesini önlemek istiyorsak, ağzımızı mümkün olduğunca plaktan uzak tutmamız önemlidir.

Diş Fırçası Kabı Yarardan Çok Zarar Veriyor

Sezgisel olarak, fırçanızın kıllarının üzerine bir diş fırçası başlığı takmanın fırçanızı iyi ve hijyenik durumda tutabileceğine inanabilirsiniz. Aslında, tersi doğru olabilir. Çoğu diş fırçası kabının sorunu, nemi hapsederek bakterilerin büyümesini kolaylaştırma ve fırçanızın hijyeninden ödün verme eğiliminde olmalarıdır.

Yetişkinlerin Yüzde Yirmi Beşi Günde İki Kez Dişini Fırçalamıyor

diş fırçalamak

Çoğu insanın günde en az iki kez diş fırçaladığını ve birçok insanın her yemekten sonra fırçaladığını kabul ediyoruz. Ancak şaşırtıcı bir şekilde insanların yüzde 25’i günde iki kez dişlerini fırçalamıyor. Bazı insanlar hiç düzenli olarak fırçalamazlar. Bu insanlar, boşluklar ve diğer diş komplikasyonları açısından önemli ölçüde daha yüksek risk altındadır.

Diş İzleri Parmak İzleri Kadar Eşsizdir

diş izi
I, DavidShankbone, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Parmak izleri o kadar benzersiz ki, kolluk kuvvetlerinde sıklıkla bir kimlik belirleme biçimi olarak kullanılıyorlar. Ancak diş izlerinizin de aynı derecede benzersiz olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Dünyada hiç kimse sizinle tam olarak aynı diş düzenine sahip değil.

Ömrün Boyunca Ortalama 380.000 Litre Tükürük Üreteceksin

İnanması zor ama ortalama bir ömür boyunca 380.000 litreden fazla fazla tükürük üreteceksiniz.

Diş Hekimliği M.Ö 7000 Yıllarına Kadar Dayanmaktadır

diş hekimliği

Erken diş hekimliği İndus Vadisi Uygarlığı’nda MÖ 7000 civarında uygulanmaya başlandı, ancak diş hekimliğiyle ilgili ilk kitap 1530’a kadar yayınlanmadı. İlk diş macunu ise 1873’te Colgate tarafından üretildi.

Sağlaksanız, Muhtemelen Ağzınızın Sağ Tarafıyla Çiğniyorsunuzdur

Sağ elinizi kullanıyorsanız, muhtemelen ağzınızın sağ tarafıyla çiğniyorsunuzdur. Solaksanız, muhtemelen ağzınızın sol tarafıyla çiğniyorsunuzdur.

Dişlerimizin Sadece Üçte İkisi Görünüyor

Dişleri yalnızca diş eti çizgisinde başlayan ve dişlerimizin yalnızca görünen beyaz kısımları olarak düşünme eğilimindeyiz. Ancak gerçek şu ki, dişin yalnızca üçte ikisi görünür durumdadır. Dişin üçte biri, yüzeyin derinliklerine uzanır ve genişletilmiş kökler ile daha da derine nüfuz eder.

Diş İpi İle Diş Yüzeyinin Ancak Yüzde Kırkına Ulaşılabilir

diş ipi

Dişlerinizi fırçaladığınızda, ağzınızdaki tüm dişlerin yüzeylerinde biriken plaklardan kurtulmuş olursunuz. Ancak diş yüzeylerinizin çoğuna yalnızca fırçalamayla ulaşmanın imkansız olduğunu unutmayın. Bu nedenle diş ipi kullanımı çok önemlidir, diş ipi dişlerinizin arasındaki birikintileri temizlemenizi sağlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir