1. Anasayfa
  2. Genel

İklim Değişikliği Hakkında 17 Bilgi!

İklim Değişikliği Hakkında 17 Bilgi!
0

İklim Değişikliği Nedir?

İklim değişikliği, on yıllar veya daha uzun zaman ölçeklerinde meydana gelen, hava durumunda ve okyanuslarda, kara yüzeylerinde ve buz tabakalarında meydana gelen değişikliklerdir.

İklim değişikliği, iklim sisteminin istatistiksel özelliklerinde birkaç on yıl veya daha uzun süre (genellikle en az 30 yıl) devam eden bir değişikliktir. Bu istatistiksel özellikler ortalamaları, değişkenliği ve aşırılıkları içerir. İklim değişikliği, Güneş radyasyonundaki değişiklikler, volkanlar veya iklim sistemindeki iç değişkenlik gibi doğal süreçlerden veya atmosferin bileşimindeki veya arazi kullanımındaki değişiklikler gibi insan etkilerinden kaynaklanabilir.

iklim değişikliği
iklim değişikliği nedir
iklim değişikliğinin nedenleri
iklim değişikliğinin etkileri
iklim değişikliği nedenleri
iklim değişikliğinin sonuçları
iklim değişikliği sonuçları
iklim değişikliği etkileri

İklim Değişikliği Hakkında 17 Bilgi!

Bilim adamları Arktik Okyanusu‘nun 2030’dan daha erken bir tarihte buzsuz olacağını tahmin ediyor.

Bilim adamları, iklim değişikliğinin Batı Antarktika buz tabakasının çökmesine neden olabileceğinden endişe ediyorlar. Bu, deniz seviyelerini ortalama 5.80 m yükseltirdi.

İsveçli bilim adamı Svante Arrhenius (1859–1927), karbondioksitteki artışı iklim değişikliğine bağlayan ilk kişi oldu. Ancak riskleri değil faydaları öngördü. İngiliz mühendis Guy Callendar (1897–1964) ve Kanadalı fizikçi Gilbert Plass‘ın (1920–2004) hesaplamalarına kadar tahminler henüz korkunç hale gelmemişti.

İklim değişikliği bilim insanlarının %97’si, geçen yüzyıldaki iklim ısınmasının insan faaliyetlerinden kaynaklandığı konusunda hemfikir.

Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığı, 19. yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 0,9 santigrat derece arttı.

Dünyanın iklimi tarih boyunca değişmiş olsa da, mevcut ısınma eğilimi önemlidir, çünkü hem insan faaliyetinin bir sonucudur, hem de benzeri görülmemiş bir hızla ısınmaktadır.

Kuzey Yarımküre‘deki kar örtüsü miktarı son 50 yılda azaldı ve kar daha hızlı erimeye başladı.

Geçen yüzyılda deniz seviyeleri yaklaşık 20 santimetre yükseldi. Son yirmi yıldaki oran geçen yüzyılın neredeyse iki katına çıktı ve hızlanmaya devam ediyor.

İklim değişikliği mercan resifi ekosistemlerini önemli ölçüde değiştiriyor. Sıcaklıklar yükseldikçe, kitlesel mercan beyazlaması ve bulaşıcı hastalık salgınları daha sık hale geldi. İklim değişikliği ayrıca deniz seviyelerini, tropik fırtınaların yoğunluğunu ve değişen akıntı modellerini de etkiler ve bunların tümü mercan resiflerini olumsuz etkiler.

Mercan resifi
Mercan resifleri
Toby Hudson, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Atmosferdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonu son 3 milyon yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karbondioksit, ısıyı hapseden ve küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir.

Tüm amfibilerin yarısı iklim değişikliği nedeni ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

1 milyondan fazla tür iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

İklim değişikliği mevsimleri değiştiriyor. İlkbaharlar, kışlar ve sonbaharlar kısalıyor, yazlar ise uzuyor.

İklim değişikliği doğal afetlerin yoğunluğunu artırıyor. Örneğin, orman yangınlarının ve kasırgaların yoğunluğu son yirmi ila otuz yılda arttı.

İki santigrat derecenin altındaki bir iklim değişikliği bile bitki ve hayvan türlerinin %5’ini yok olma riskiyle karşı karşıya bırakacaktır.

Bilim adamları, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıklar arttıkça, dang hummasının 2050 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunun çoğuna yayılabileceği konusunda uyarıyorlar.

Ortalama deniz seviyelerinin yüzyılın sonundan önce 17-58 santimetre arası yükselmesi bekleniyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir