1. Anasayfa
  2. Genel

Güneş Sistemi Hakkında Bilinmeyenler!

Güneş Sistemi Hakkında Bilinmeyenler!
güneş sistemindeki en büyük gezegen, güneş sistemi nedir, güneş sistemi
0

Güneş Sistemimiz, Samanyolu Galaksisindeki Bir Gök Cisimleri Grubudur

Yörüngesinde sekiz gezegen, 150’den fazla ay, milyonlarca meteoroid, kuyruklu yıldız ve asteroit artı birkaç cüce gezegen dönen 4,5 milyar yıllık bir yıldız, diğer adıyla güneş var. Kulağa etkileyici geliyor ancak bu, bilim adamlarının Samanyolu’nda bulunabileceğini tahmin ettiği on milyarlarca güneş sisteminden sadece biri.

Güneş Çok Büyüktür

Güneş sistemindeki her şeyin kütlesini birleştirirseniz, güneş bu kütlenin yüzde 99’undan fazlasını oluşturur.

Venüs’teki Bir Kurşun Kütlesi, Dünyadaki Bir Buz Kütlesi Gibi Erir

Venüs’ün yüzey sıcaklığı 425 °C civarındadır. Venüs’e gönderilen uzay araçları bile çevreye uzun süre dayanamaz. Örneğin Sovyetler Birliği’nin Venera 13 uzay aracı 1982’de Venüs’e indi ve yaklaşık iki saat dayanabildi. Yine de, gezegenin ilk renkli resimlerini geri gönderebildi ve Venüs’ün toprağının bir kısmını analiz edebildi.

venüs sıcaklığı, venüs yüzey sıcaklığı, venüs kaç derece
NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Uzaydan Gelen Kaya Parçaları Dünya’nın Her Yerinde Bulundu

Örneğin 1996’da jeolog Aly Barakat, Sahra Çölü’nde uzaydan gelen bir kaya parçası buldu. Bu taş “Hypatia taşı” olarak adlandırıldı ve kapsamlı bir şekilde incelendi. Jeologlar, meteorlarda veya diğer gezegenlerde bile böyle bir şeyi hiç görmediklerini söylediler.

Jüpiter Çok Büyüktür

Jüpiter, güneş sisteminin en büyük gezegenidir. O kadar büyüktür ki, Jüpiter’in içini doldurmak için 1300 Dünya gerekir.

Uzay Kirliliği Büyük Bir Problemdir

NASA, Dünya’nın yörüngesinde dönen, bir voleybol topundan daha büyük 20.000’den fazla, bir bilye boyutunda veya daha büyük çöp miktarının ise 500.000’den fazla olduğunu söylüyor.

Uzay Kirliliği Kessler Sendromuna Neden Olabilir

Kessler Sendromu, Dünya’nın yörüngesinin çöplerle dolduğu ve bu çöplerin, uyduların kullanılmasını engellediği teorik bir senaryodur.

Neptün’ün Plüton’a Çok Benzeyen Bir Uydusu Vardır

Triton‘un birkaç ayırt edici özelliği vardır. Neptün’ün uydusu olmasına rağmen onun döndüğü yönün tersi yönde döner ve fışkıran gayzerleri vardır.

Merkür Retrosu Tamamen Perspektifle İlgilidir

Gezegenlerin hareketlerinin insanların geleceği ile ilişkilendiren bir kanıt yok, ancak insanlar 19. yüzyılın sonlarından beri kendi sorunları için Merkür’ü suçluyorlar. Merkür, Dünya’daki insanlara geri gidiyormuş gibi görünür. Bu sadece bir bakış açısı sorunudur. Merkür, güneşin etrafında dönmek için 88 Dünya gününe ihtiyaç duyarken, Dünya, güneşin etrafında bir tür dönmek için 365 güne ihtiyaç duyar. Yani, Merkür, Dünya’yı geçerken, geriye doğru gidiyor gibi görünüyor. Bu, siz hızlı bir arabadayken yanınızdaki bir arabanın geri gidiyor veya yavaşlıyormuş gibi görünmesine benzer.

Mars Ve Jüpiter Arasındaki Asteroit Kuşağında Milyonlarca Asteroit Vardır

Bu asteroidler 10 metre ile 530 kilometre uzunluğa kadar değişebilirler. NASA, önümüzdeki yüzyılda Dünya’ya çarpma potansiyeline sahip asteroitlerin listesini tutuyor çünkü hiçbir şeyi gözden kaçırmak istemiyor.

Satürn’ün İki Uydusunda Su Mevcut

Satürn’ün uydusu Enceladus, tamamı tuzlu sudan oluşan bir okyanusa sahiptir. Satürn’ün su ve karbon içeren ikinci uydusu ise Titan‘dır. Hem su hem de karbon içeren kimyasallara sahip herhangi bir yer, uzayda yaşam arayan araştırmacılar için caziptir.

Mars’ın Sıcaklık Değerleri Oldukça Aşırıdır

Mars’ın ortalama sıcaklığı -63°C’dir ve Kutup kısımlarında sıcaklığın -142°C’ye kadar düşmesi mümkündür. Ayrıca, bu gezegene milyonlarca yıldır yağmur yağmadı.

Bilinen En Yüksek Yanardağ Mars’ta.

Olympus Mons‘un, Everest Dağı’ndan ortalama 3 kat daha yüksek olduğu düşünülüyor.

olympus mons, olympus mons kaç metre, olympus mons nerede, mars olimpos
Image by NASA, modifications by Seddon, Public domain, via Wikimedia Commons
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir