Perşembe, Mart 30, 2023

Evrendeki En Tehlikeli Gezegenler!

Bilim insanlarından bazıları Dünya’da işlerin kötü gitmesi ihtimaline karşı bir B planı olarak yaşanabilir, Dünya benzeri bir gezegen bulmaya çalışıyor. Şimdiye kadar çok fazla seçeneğimiz yok, çünkü diğer gezegenlerde Dünya’da olduğu gibi tüm doğru koşulların bir araya gelmesi neredeyse imkansız.

Bilinen evrendeki gezegenlerden bazıları o kadar düşmanca ki, bırakın onları Dünya’ya dönüştürmeyi, incelemek için bile onlara ulaşmak neredeyse imkansız.

Upsilon Andromedae b

Upsilon Andromedae b , En tehlikeli gezegenler
NASA/JPL-Caltech, Public domain, via Wikimedia Commons

Gaz devi Upsilon Andromedae b 1996’da keşfedildi. Bu gezegen Andromeda takımyıldızında yer alıyor, güneş sistemimizden yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta ve o kadar büyük ki etrafında iki gezegen daha dönüyor.

Bu tehlikeli gezegende sıcak taraftaki sıcaklık yaklaşık 1370 ila 1648 dereceye ulaşabilir. Bununla birlikte, daha soğuk tarafa giderseniz -20 dereceye kadar düşebilir. Araştırmacılara göre bu, Güneş Sistemi dışında şimdiye kadar gözlemlenen en büyük sıcaklık değişimi.

GJ 1214b

GJ 1214b , en tehlikeli gezegenler
ESO/L. Calçada, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

GJ 1214b adlı gezegen Aralık 2009’da MEarth Projesi tarafından keşfedildi. Bizden yaklaşık 42 ışık yılı uzaklıkta, neredeyse tamamen sudan oluştuğu için Dünya’ya en çok benzeyen gezegenlerden biri. GJ 1214b hiçbir şekilde yaşanabilir veya yaşama uygun olmadığı için benzerlikler burada sona eriyor.

Bu tehlikeli gezegen, kendi Güneşine Dünya’dan yaklaşık 70 kat daha yakın olduğundan, sıcaklıklar 282 dereceye kadar çıkabilir.

Jüpiter

Jüpiter'de yaşanır mı ? , Jüpiter , En tehlikeli gezegenler
NASA/JPL/University of Arizona, Public domain, via Wikimedia Commons

İlk bakışta Jüpiter, yerleşmek için havalı bir gezegen gibi görünüyor. Güneş sistemindeki Güneş’ten sonra en büyük şey aslında o kadar büyük ki, yerçekimi kuvveti bizimki de dahil olmak üzere diğer gezegenlerin hareketini etkiliyor.

Jüpiter’in konuşulacak bir yüzeyi yok. Gezegen neredeyse tamamen gazdan, özellikle helyum ve hidrojenden oluşuyor. Jüpiter’e bir gezi dev bir bulutun içinden düşmek gibi olurdu. En içteki katmana ulaştığınızda, basınç Dünya yüzeyinden yaklaşık iki milyon kat daha güçlü olacak ve sıcaklıklar Güneş yüzeyinde bulunanlardan daha yüksek olacaktır.

OGLE-2005-BLG-390Lb

OGLE-2005-BLG-390Lb , En Tehlikeli Gezegenler
ESO, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

OGLE-2005-BLG-390Lb, Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara delik olan Sagittarius A’ya yakın bize çok uzak bir gezegendir. 2006 yılında, ilk olarak Einstein tarafından tahmin edilen gözlemsel bir etkiyle keşfedildi.

20.000 ışık yılı uzaklıkta olduğu için OGLE-2005-BLG-390Lb hakkında pek bir şey bilmiyoruz, ancak şimdiye kadar gözlemlediğimiz en soğuk gezegen olduğunu biliyoruz. Ortalama sıcaklıklar -223 dereceye kadar düşebilir.

Venüs

Venüs , Evrendeki en tehlikeli gezegenler
NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Dünya’ya olan yakınlığına rağmen, Venüs hiçbir zaman potansiyel olarak yaşanabilir gezegenler listemizde olmadı. İlk olarak 1962’de NASA’nın Mariner 2’si tarafından keşfedildi ve o zamandan beri birçok ülke kendi uzay araçlarını Venüs’ün yüzeyine indirmeye çalıştı. Şimdiye kadar hiçbiri başarılı olamadı, çünkü sondalar genellikle yüzeye ulaşmadan çok önce atmosferinin yoğun ısısı ve basıncı tarafından yok ediliyor.

Atmosferinde hapsolmuş karbondioksit, sülfürik asit ve diğer zararlı maddelerin oluşturduğu aşırı sera etkisi sayesinde Güneş Sistemindeki en sıcak gezegendir. Yüzeydeki basınç seviyeleri Dünya’dan yaklaşık 90 kat daha yüksek olabilir.

COROT-7b

Corot-7b , en tehlikeli gezegenler
ESO/L. Calcada, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

COROT-7b, Dünya’dan yaklaşık 500 ışık yılı uzaklıkta, Tekboynuz takımyıldızında yer almaktadır. 2009 yılında Fransız uydusu CoRoT tarafından keşfedildi. Kendi Güneşine bizim kendi Güneşimize olduğumuzdan yaklaşık 23 kat daha yakın. Bu nedenle, buradaki sıcaklıklar, kayaları eritecek kadar sıcak olan 2315 Derecenin üzerine çıkabilir. Louis’deki bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen simülasyon modellerine göre, COROT-7b’nin atmosferi muhtemelen çeşitli erime aşamalarındaki kayalardan oluşuyor ve ara sıra soğuyarak erimiş lavdan oluşan yüzeye düşüyorlar.

Kepler-10b

Kepler-10b
NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Kepler-10b 2009’da araştırmacılar tarafından ilk kez tespit edildiğinde, Dünya’dan yaklaşık 560 ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen, bu teknik yıldızın yapısını ve bileşimini incelemeyi başardılar. Bununla beraber Kepler-10b’nin Dünya gibi kayalık bir gezegen olduğu ve hatta bildiğimiz diğer dış gezegenlerin çoğundan farklı olarak katı bir yüzeye sahip olabileceği sonucuna vardılar.

Kepler-10b’nin çevresinden bahsedecek olursak, tahmin edilebileceği gibi Dünya’dan farklıdır. Güneşine, Merkür’ün Güneşimize olduğundan 20 kat daha yakındır ve bu yüzey sıcaklığının gün boyunca 1371 Dereceye kadar çıkmasına neden olur. Bu da yetmezmiş gibi, Kepler-10b sürekli olarak Güneşi tarafından radyasyon bombardımanına tutuluyor.

HD 189733b

HD 189733b
ESA/Hubble, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

HD 189733b, Vulpecula takımyıldızında Dünya’dan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıkta olan parlak mavi bir gezegendir. Dünya benzeri mavi görünümü, onu su ve diğer erken yaşam belirtileriyle dolu yaşanabilir bir gezegen olduğunu düşündürebilir fakat biraz daha yaklaşın ve durumun böyle olmadığını anlayın.

HD 189733b, Dünya’dan çok daha büyük ancak Güneşine daha yakın ve etrafında sadece 2,2 Dünya gününde dönüyor. Yüzeyindeki sıcaklık 648 – 926 Derece arasında değişiyor. Aynı zamanda oldukça rüzgarlıdır, gezegendeki ortalama rüzgar hızı saatte 9.656 Kilometre veya ses hızının yaklaşık yedi katına kadar çıkabilir. Sağır edici rüzgar sizi öldürmüyorsa, bu gezegende aynı zamanda gök gürültülü fırtınalar ve katı camdan yapılmış yağmur da vardır.

HD 80606b

HD 80606b
NASA/JPL-Caltech/UCSC, Public domain, via Wikimedia Commons

HD 80606b, 2001 yılında Cenevre Gözlemevi’nde İsviçreli bir ekip tarafından keşfedildi. Yaklaşık 200 ışık yılı uzaklıkta ve Jüpiter’in dört katına yakın bir kütleye sahip, bu da onu son birkaç on yılda keşfettiğimiz birçok süper boyutlu ötegezegenden biri yapıyor.

HD 80606b’deki havanın “vahşi” olduğunu söylemek yetersiz kalır. Buradaki sıcaklık saatler içinde 537 Dereceden fazla değişebilir. Bilimsel bir simülasyona göre, sıcaklıklardaki bu vahşi dalgalanmalar, saatte 17.700 Kilometre hıza ulaşabilen ve yüzeyde ses hızından daha hızlı hareket eden şok dalgaları yaratan rüzgarlardan da kaynaklanıyor olabilir.

Aşk
0
Aşk
Güzel
0
Güzel
HAHAHA
0
HAHAHA
Sinirli
0
Sinirli
Beğendim
0
Beğendim
Beğenmedim
0
Beğenmedim

Yorum Yaz

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen İsminizi Buraya Girin

Benzer İçerikler!

En Son Yorumlar